lauantai 25. heinäkuuta 2015

KASVISSYÖJÄN RAPUKESTIT

Sain ensimmäistä kertaa elämässäni kutsun rapujuhliin. Ja koska olen kasvissyöjä, juhlien emännälle iski tenkkapoo. Mitä kasvissyöjä syö rapujuhlissa?
Rapujuhliinhan kuuluu keskeisenä osana näpertäminen ja sormin syönti. Emännälle oli tullut ajatus, että hän laittaa minulle porkkanoita, koska ne ovat melkein saman värisiä ja mallisia rapujen kanssa. Ihan hyvä idea ei siinä mitään, mutta porkkanoita ei oikein tarvitse räpeltää ja se näyttää mielestäni hieman hassulle. Enkä oikein tiedä miksi se on yleinen käsitys, että kasvissyöjät syö kaiken tilalla porkkanaa. Olin kerran ystäväni luona ja hän teki uunimakkaraa. Hänen miehensä sai kuningasidean ja sanoi, että tehdään minulle uuniporkkanaa. Kaunis ajatus, mutta hieman nauratti.

Kasvissyöjän loistava rapu on kuitenkin latva-artisokka!


Latva-artisokkaa syödään lehti lehdeltä ja sisältä paljastuu äärettömän hyvä sydän. Lehtiä ei siis syödä kokonaan vaan tuo lehden alaosa kastetaan voisulaan tai sitruunavoihin ja vaan lehden kiinnitysosa syödään. 
Latva-artisokasta jää samalla tavalla roskaa, kuin ravusta ja parhaaseen osaan joutuu tekemään vähän töitä, aivan, kuin ravunkin kanssa. Ja sen artisokan sydämen voi syödä vaikka paahtoleivänpäällä tai ihan niinees.


Ohje artisokkien tekkoon menee näin:

Keittäminen:

hyvä määrä latva-artisokkia
1 sitruuna lohkoina
vettä
merisuolaa

Tarjoiluun (per yksi artisokka)
 
50 g sulaa voita
½ sitruunan puristettu mehu
suolaa
mustapippuria

Taita artisokkien varret, niin että mahdollisimman paljon kovia rihmoja seuraa mukana. Voit taittaa varren esim. keittiön pöytää vasten. Huuhtele artisokat huolellisesti ja laita ne tilavaan pataan tai kattilaan. Kaada päälle sen verran vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät, lisää hieman merisuolaa. Laita mukaan myös lohkottu sitruuna. Se estää artisokkaa tummumiselta.

Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen 25-45 minuuttia riippuen artisokkien koosta. Kokeile artisokkien kypsyyttä irrottamalla yksi lehti. Jos se irtoaa helposti ja lehden paksu tyvi on pehmeä, artisokat ovat kypsiä. Ota artisokka kattilasta ja anna niiden valua hetken aikaa ylösalaisin talouspaperin päällä.

Sulata voi ja sekoita joukkoon, sitruunamehu ja mausteet. Kaada voiseos artisokan sisään tai irrota yksi lehti kerrallaan ja dippaa se voihin. Ime lehden pehmeä alaosa suuhusi ja heitä lehti pois. Viimeiseksi jää artisokan pohja, jonka voi syödä sellaisenaan.


No mikä sitten on hyvä määrä? Artisokka on melko täyttävää, mutta näpertäminen on mukavaa. Itse tekisin ehkä useamman pienen, kuin yhden suuren artisokan tässä tapauksessa, kun rapujuhlia miettii. Kolme-neljä pientä on mielestäni hyvä määrä rapuihin verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti