maanantai 5. toukokuuta 2014

PATALEIPÄ

Niin kuin varmasti jokainen lukijani on huomannut niin en ole mikään jauhopeukalo. Ruokaa teen kyllä, mutta leipominen ei oikein ole mun juttu. Enää. Joskus nuorempana olin kova tyttö leipomaan, mutta sitten jauhopeukalo jotenkin hajosi.
Nyt olen kuitenkin löytänyt leipäohjeen joka 1 vie kielen mennessään ja 2 on niin helppo, että minäkin osaan!


Pataleipä tai blogileipä on tosiaan maailman helpoin valmistettava. Moni on varmaan jo ehtinyt leipää tekemäänkin. Se on rapea pinnasta ja todella kuohkea sisältä. Resepti on helppo, kunhan ymmärtää laittaa sen padan sinne kylmään uuniin lämpenemään ennen, kuin laittaa taikinan uuniin.

PATALEIPÄ

7dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
2tl suolaa
3,5dl vettä (42 asteista)

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita taikina sekaisin. Taikinan tulee olla todella löysää, älä siis lisää jauhoja äläkä vaivaa taikinaa! Peitä taikina liinalla ja anna kohota 12-18 tuntia.

Laita uuni päälle 200 asteeseen ja laita pata (ilman kantta) lämpenemään samalla kylmään uuniin. Uunin ja padan lämmettyä heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

Huom! Pata laitetaan uuniin yksinään lämpenemään siksi, ettei leipä jää kiinni pataan!

Olen tehnyt jo jonkun neljä leipää enkä oikein keksi mitään parempaa, kuin uunituore leipä. Jokaisella kerralla leipä on jopa onnistunut! Kannattaa tehdä taikina illalla ja laittaa uuni lämpenemään aamulla. Aamupalle tuoretta leipää. Nams!

2 kommenttia: