maanantai 2. joulukuuta 2013

KARJALANPIIRAKAT

Ajattelin, että joulukuussa kirjoittelen joulumaisia postauksia. Joka ei ole sinänsä mikään yllätys ole.

Sain eräänä vapaa päivänä erikoisen ajatuksen päähäni. Pyöräytänpä karjalanpiirakoita satsin. Eipä tiennyt tyttö taas mihin lähti. Mikäli itse koet tarvetta tehdä piirakoita varaa aikaa. Paljon!

Piirakat on sinällään todella helppoja tehdä. (ja edullisia) Ruiskuori valmistuu hetkessä. Oikeastaan ainoa vaaran paikka on keittää puuro pohjaan. 

Ruispohja

3dl vettä
6dl hienoja ruisjauhoja
1,5tl suolaa
 2dl vehnäjauhoja


Sekoita tasaiseksi massaksi ja pyöritä taikina pitkäksi pötköksi. Leikkaa pötköstä kolikoita ja kauli ne ruisjauhoja käyttäen ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi.

Riisipuuro

2dl puuroriisiä
2dl vettä

Kiahauta vesi ja riisi niin, että vesi haihtuu.

1l maitoa 
2tl suolaa
Lisää kananmuna jäähtyneeseen puuroon tämä auttaa pitämään puuron kuoressa paistettaessa.


Kannattaa seistä hellan lähettyvillä, koska puuro haluaa palaa ehdottomasti pohjaan.
Kun puuro on kylmää sekoita joukkoon kananmuna. Näin puuro ei kiehu uunissa ja täyte pysyy siellä missä pitääkin. Uuni 300 asteeseen ja piirakat uuniin niin pitkäksi aikaa, kun ne ovat kauniin värisiä.

Joskus aikoinaan mummi opetti minua tekemään karjalanpiirakoita ja menihän siihen se 20 vuotta, että sain nyt itse aikaiseksi. On myös jännä huomata, kuinka mummin opit kuuluu takaraivossa. Pulikkaa ei saa nostaa kaulitessa, piirakkaa ei rypytetä niin, että etusormi ja peukalo osuu yhteen ja paljon muuta. Minusta myös tuntui, että mummi nauroi minulle pilvenreunalla. Toisaaltaan hän voi olla tyytyväinen, että edes yritin.
Tässä esimerkkinä oikein ja väärin rypytetystä piirakasta.Vasemmalla luonnollisesti väärä ja oikealla oikein rypytetty piirakka.
Jännä miten niinkin arkinen asia, kuin karjalanpiirakka saa itsetehtynä tunteet pintaan. :D

5 kommenttia:

 1. mun kommentti ei tainnu löytää perille, tuuhan blogiin kurkkaamaan ilouutiset ja tuu sitten kertomaan sähköpostiin osotetta taasen ;)

  VastaaPoista
 2. Perille tuli, mutta en vaan ymmärtänyt! :D

  VastaaPoista
 3. En tiedä, voiko tähän kysymykseen saada nopean vastauksen, mutta löysin piirakkareseptisi ja päätin kokeilla, mutta tulin tässä siihen tulokseen - olisi varmaan jo aikaisemminkin pitänyt - että eihän tuossa kuorireseptissä voi olla ensin 3 dl vettä ja sitten vielä lopussa 2 dl lisää? Taikinasta tuli aivan liian löysää. Onko siihen tullut joku virhe, vai mistä oli kyse??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Siinä on pakko olla virhe! Tarkistan reseptin. Hetki!

   Poista
  2. Niin siis se on tietenkin vehnäjauhoja! Voi ei! Kamala kämmi! Anteeksi! Kiitos kuitenkin, että kommentoit niin saan sen nyt korjattua!

   Poista