perjantai 5. heinäkuuta 2013

MINIMATKA


Olemme Nuijan kanssa lähdössä kuukauden päästä Vaasaan. Alkuperäinen ajatus oli lähteä autolla, mutta aloin miettimään, josko julkisilla kulkuvälineillä pääsisi edullisemmin ja olisihan se samalla sellaista erilaista yhteistä aikaa, kun kummankaan ei tarvitsisi ajaa... Ensiksi tuli mieleen Onnibus. No Vaasaan täältä ei sinne tääse, joten kävin Expressbus sivuilla. Ilman mitään vinkslaskonsteja ei suoraa yhteyttä sinnekään löytynyt... (Voi siis olla, että olisi itse pitänyt kehitellä välietappeja, mutta sitä en juuri nyt alkanut tekemään).
Meninkin sitten katsomaan mitä VR tarjoaa ja sieltä alkoikin selvitä... Olemme lähdössä 3.8 matkaan ja edullisinta olisi lähteä heti klo 7 aamulla. Kolmen vaihdon ja neljän ja puolen tunnin jälkeen saapuisimme Vaasaan hieman ennen puolta päivää.
Takaisin tulemmekin sitten jo seuraavana päivänä eli 4.8. Tuolloin selviämme vaan hakella vaihdolla, mutta matka kestää sen saman 4,5h. Ja mitä tämä edestakainen matka kustantaa kahdelta ihmiseltä, joista toisella on opiskelijakortti? 163,42€.
Täytyy sanoa, että huh huh! Käsittääkseni VR:n "uusi" hinnoittelupolitiikka (korjatkaa jos olen väärässä) menee niin, että mitä aikaisemmin varaa, sitä edullisemmin liput saa. Mielestäni kuukausi on kohtalainen aika varata ja maksaa matka nykypäivän hektisyydessä. Eli hinnat tulee vain nousemaan? Ja sitten onkin aika tehdä +/- listaa juna vs auto.

Plussat
Junalla on mukava liikkua
Juna on ekologisempi, kuin auto
Junalla yhteinen aika on erilaista, kuin autolla, jolloin on pakko vahtia kokoajan liikennettä.

Miinukset
Hinta - sadalla eurolla saa näilläkin bensanhinnoilla ja matkat
Hinta - lopuilla säästetyillä rahoilla saa autolla vuorokausipaikan JA hotellihuoneen
Aika - näillä vaihdoilla autolla pääsee jopa nopeammin
Aikataulu - jota pitää vahdata kokoajan koska juna lähtee ja missä pitää olla
Aikataulu - aikaa ei voi valita vaan se vaan on
Vaihdot - hermoilen vaihtoja aivan kamalasti olenko oikeassa paikassa oikeaan aikaan
Kantaminen - autolla tavaraa saa kuljetettua enemmän

Auton eduksi voi myös laskea sen, että kaksi ihmistä on jakamassa kuluja eikä tekemässä niitä. Autolla voi myös pysähtyä nähdessään jotain kivaa ikkunasta. Juna ei pysähdy samalla tavalla... 

Ymmärrän ettei kaikilla ole autoa eikä mahdollisuutta autoiluun, mutta uskallan silti kysyä, että miksi ihmeessä kukaan valitsee junan auton sijaan? Muuten, kuin siis ekologisista syistä... Eipä taida olla kovinkaan vaikea arvata kummalla mennään Nuijan kanssa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti