keskiviikko 12. joulukuuta 2012

SYTYKERUUSUT

Kerroin taannoin, että itsenäisyyspäivän myyjäisissä eräs kysytyimpiä tuotteita oli sytykeruusut, joita siis pöydässämme ei ollut. Koska tuote tuntui olevan niin suosittu on aika laittaa hyvä kiertämään ja minäpä kerron nyt teille omin sanoin, kuinka me teemme ruusut.

Tarvikkeet:
Munakennoja
Kynttilän sydänlankaa
Kynttilänpätkiä
Elintarvikeväriä/Kynttiläväriä
Kattila
(Pihdit)

Ja näin se tehdään.

Aluksi tarvitaan kasa munakennoja (riippuen siitä kuinka paljon ruusuja meinaa tehdä). Yhdestä 10 munan kennosta tulee kolme valmista ruusua. Jäljelle jää myös 1/3 osaa seuraaviin ruusuihin.
Yhteen ruusuun tarvitaan munakennosta kolme "munanpaikkaa".

Paikat revitään niin, että kahdesta revitään pohja pois ja yksi jätetään kokonaiseksi.

Pohjattomat paikat näyttävät nyt suikaleilta joista muodostuu ruusu. Molemmat suikaleet pyöritellään rullalle. Ensin toinen ja sitten toinen aikaisemman rullan päälle.

Nyt sykkyrä laitetaan kolmennen (ehjän) "kupin" sisään. Tämän jälkeen on kaksi vaihtoehtoa. Laittaa sytytyslanka tai olla laittamatta. Ruusu nimittäin syttyy palamaan kyllä ilman lankaakin, mutta suuru on ehkä hieman viimeistellymmän näköinen jos lanka on. Toisaalta ruurua on myös helpompi kastaa steariiniin, kun sytytyslanka on.

 
Tässä vaiheessa kynttilän jämiä kannattaa alkaa sulatella kattilassa. Mikäli elintarvike- tai kynttiläväriä on värjätään steariini siinä kohtaa, kun kynttilät ovat kattilassa nestettä. Steariinin ei tarvitse tai ei edes kannata olla aivan kirkasta vaan paras tulos tulee, kun stariini on hieman jähmettynyt. Vinkkinä sanon, että kannattaa aivan aluksi nostella ruusukkeet leivinpaperille ja ihan sitä sulaneinta steariinia lusikoida suusujen sisälle. Näin sisälehdet kiinnittyy pohjaan ja ruusuja on helpompi ryöritellä steariinissa.
Sitten vaan pyörittelemään ruusuja steariinissa. Jotkut pihdit on hyvä olla tässä kohtaa, mutta kokemuksesta voin sanoa, että ilmankin pärjää.

 

Munakennojen kansista saa myös hyvät pakkauspohjat. Kennon voi maalata vaikka spraymaalilla ja sellofaania päälle niin a-vot. Ollaan äidin kanssa laitettu vielä niintä kennon pohjalle, että näyttää oikein hyvälle. Harmi, että mulla ei ole siitä kuvaa... 

Mutta nyt ei muuta, kun nypertämään. :)

2 kommenttia:

  1. Miten nuo palavat? Suht nopeasti luultavasti. Entä käryttävätkö eli palaako liekki ollenkaan tasaisesti?

    VastaaPoista
  2. Hei Mirja,
    Yksi ruusu palaa yli 10 minuuttia. Sytykkeet palavat myös melko tasaisesti, mutta on myös huomioitavaa, että ruusu on sytyke eikä kynttilä. :) Sisään, kun pujottaa sytykelangan niin langasta liekki lähtee leviämään koko sytykkeeseen. Steariini estää sytykettä palamasta nopeaan. :)

    VastaaPoista